IR-terapi / IR-IA-terapi i Malmö & Höllviken

Utgångsläget är dina individuella behov, önskemål och målsättningar

IR-terapi / IR-IA-terapi i Malmö & Höllviken

Infrared Impulse Acupunct Therapy

Vad är IR-terapi / IR-IA-terapi?

Som namnet antyder så är IR-terapi en form av terapi som väver samman österländsk akupunktur med västerländsk teknik. Långvågigt infrarött ljus återfinns i naturen i till exempel moxa (gråbo) som avger långvågigt infrarött ljus när det är antänt. Moxa har länge använts i terapeutiska syften inom traditionell kinesisk medicin för att stimulera akupunturpunkterna. Likaså återfinns långvågigt IR-ljus i ljuset från solen. Det är IR-ljuset som gör fotosyntesen möjlig och alla levande ting får energi av långvågigt IR-ljus. Med hjälp av ett behandlingsinstrument som är en produkt av långt gående svensk forskning och svensk tillverkning skapas IR-ljus på syntetisk väg och dessutom går det att påverka vilka frekvenser av det pulserande IR-ljuset som ska användas för att nå önskat resultat. Detta behandlingsinstrument får endast användas om man har utbildning inom området, vilket jag har.

Vad händer i kroppen vid IR-terapi?

Aningen förenklat kan man säga att varje cell i kroppen har en egen elektrisk laddning och på grund av hård fysisk belastning, skador och sjukdom eller av ålder mattas cellerna av och den elektriska laddningen i cellerna sjunker. Med hjälp av långvågigt pulserande infrarött ljus kan man återställa energinivån i cellerna så att återhämtning, skadeläkning och immunförsvar kan fungera optimalt. Med andra ord är det ett helt naturligt och hållbart sätt att hjälpa kroppen hjälpa sig själv.

Vem är Matgurun?

Gino - Holistisk hälsokonsult, terapeut och föreläsare

Jag har en bakgrund som elitidrottare, är utbildad civilekonom, licensierad kostrådgivare och livsstilsrådgivare samt hälsoinspiratör med över två decenniers erfarenhet inom området kost och livsstil. I bagaget har jag även en treårig utbildning inom kinesisk medicin samt västerländsk basmedicin motsvarande 60 högskolepoäng. Dessutom är jag certifierad inom kinesisk örtmedicin. Utöver detta har jag varit på en resa som resulterade i att jag läkte mig själv från Bechterews sjukdom, numera kallad ankyloserande spondylit. Klicka här för att läsa mer om Gino.

Vad kan man använda IR-terapi för?

Med hjälp av behandlingsinstrumentet kan jag behandla såväl tillstånd på hudytan, muskulärt och djupare liggande åkommor. Akupunkturpunkter och triggerpunkter kan även stimuleras. Med instrumentet sker en reglering/stimulering/harmonisering av kroppens energetiska tillstånd och dessutom stimuleras blodcirkulationen och cellaktiviteten ökar. Det finns studier som visar att IR-terapi minskar konvalescenstiden med upp till 60%. IR-IA terapi kan därför med fördel användas, inte bara vid akuta eller kroniska skador utan även för att stärka kroppen och därigenom motverka skador och stärka immunförsvaret.

IR-terapi ger goda resultat vid behandling av muskel-, ligament- och senskador men även vid stukningar, sträckningar och inflammatoriska tillstånd. Man kan även med hjälpa av behandlingsinstrumentet nå goda resultat med inre störningar så som exempelvis mag- och tarmbesvär, luftvägsproblem och liknande. Eftersom behandlingsmetoden är skonsam och mjuk så behövs inga hårda metoder för att nå framgång med IR-terapi. Tvärtom blir det en avslappnande stund där du som klient slipper både fysisk och psykisk stress.

Några vanligt förekommande behandlingsområden:

 • Låsningar
 • Ryggproblematik
 • Nervretningar
 • Blockeringar
 • Muskelsträckningar
 • Överansträngningar
 • Belastningsskador
 • Senskador
 • Ligamentskador

Det finns givetvis ytterligare behandlingsområden och undrar du över om IR-terapi kan hjälpa just dig kan du kontakta mig redan idag för att höra mer om vilka möjligheter som finns.

Jag finns i Malmö men kan även vid behov agera ambulerande.

När märker du skillnad efter behandling med IR-terapi?

Cirka 30 minuter efter avslutad behandling märker du effekt av behandlingen och den största effekten märker du oftast inom 3 dagar. Det kan dock ta upp till 9 dagar för att få full effekt av en behandling även om du ganska omgående märker en skillnad. Av denna anledning rekommenderar jag återbesök (när det behövs) tidigast 1.5 vecka efter föregående behandlingstillfälle. Saknar du möjlighet att besöka mig i Malmö kan du även boka mig för ett hembesök.

IR-terapi och idrott

Som före detta elitidrottare förstår jag vikten av tid vid skador inom elitidrotten. Både utövare och förening är intresserade av att korta ner läkningstiden utan att kompromissa med individens hälsa. Med hjälp av IR-terapi har jag hjälpt många idrottare med skador som till exempel:

 • Stukningar
 • Sträckningar
 • Bristningar
 • Ärrvävnad

Det finns två olika faser att behandla fysiska åkommor vid:

För att nå bästa möjliga effekt bör akuta åkommor behandlas inom 1 timme från det att åkomman inträffade. Om detta inte är möjligt kan man med god effekt börja behandla 3 dagar efter en inträffad skada.

Med det sagt behöver du inte vara elitidrottare för att bli behandlad med IR-terapi. Tvärtom är det fördelaktigt att använda IR-terapi vid exempelvis sms-tumme, musarm / tennisarmbåge och andra liknande åkommor som blir allt vanligare i vår nutida vardag.

ERBJUDANDEN IR-TERAPI

Matgurun

Individanpassad IR-terapi i Malmö

Detta ingår:

 • Ifyllnad av en hälsoblankett
 • Introduktion och genomgång av nuläge, behov, önskemål och mål
 • Feedback gällande din hälsa i nuläget
 • Hälsoanalys
 • Behandling
Matgurun

Ambulerande IR-terapi

Detta ingår:

 • Utkörning till bostad, företag eller förening
 • Ifyllnad av en hälsoblankett
 • Introduktion och genomgång av nuläge, behov, önskemål och mål
 • Feedback gällande din hälsa i nuläget
 • Hälsoanalys
 • Behandling

Att tänka på inför behandling med IR-terapi

Vänligen informera mig om:

 • Du använt liniment, kortisonsalvor, blister eller liknande inom 14 dagar innan ett planerat behandlingstillfälle
 • Vilken medicin du äter
 • Du mottagit vaccination eller andra injektioner inom 14 dagar innan ett planerat behandlingstillfälle
 • Du är gravid
 • Tidigare diagnoser
 • Du haft diskbråck
 • Du opererats inom 1 månad innan ett planerat behandlingstillfälle

Tänk på att IR-terapi inte ersätter inte traditionell sjukvård utan används som ett komplement till densamma. Vid misstanke om allvarlig skada eller sjukdom är det alltid sjukvården du i första hand ska kontakta!

Vad gäller vid avbokning

Avbokning inom 24 timmar eller uteblivet besök debiteras med fullt belopp.

Väl mött och jag ser fram emot att vägleda dig till en vardag i välbefinnande!

HOLISTISKT OCH HÅLLBART TILLVÄGAGÅNGSSÄTT

När du anlitar mig drar du nytta av samtliga mina kompetenser (kinesisk medicin, västerländsk medicin, kostrådgivning, livsstilsrådgivning, IR-terapi, hypnosterapi, meditation och kroppsbehandlingar) och då får vi ett helt unikt helhetsgrepp om din hälsa och ditt välbefinnande. I många fall innebär en hälsokonsultation både diagnosticering, behandling, vägledning, rådgivning och uppföljning. Dessutom är mina lokaler utrustade för att minimera elektromagnetisk strålning och samtliga produkter jag använder är helt naturliga. Ett holistiskt och hållbart tillvägagångssätt helt enkelt!

Matgurun delar inte bara med sig av sin stora kunskap inom näringslära utan är en inspiration för en hälsosammare livsstil. Jag rekommenderar alla som vill leva lite mer att ta kontakt med matgurun för att öppna upp nya möjligheter i livet. Det finns inga hinder.

Johan

Matgurun förmedlar det rätta budskapet i denna matdjungel. #denrättavägen

Peter

Fantastiskt inspirerande föreläsning om livsstil och dess koppling till ett hälsosamt liv, både privat och på arbetsplatsen.

Susana

Professionell och skräddarsydd rådgivning som passar just mig och mina behov. Tusen tack.

Boney