Vad är Bechterews sjukdom?shutterstock_366632795

Bechterews är en kronisk, inflammatorisk och smärtsam sjukdom som initialt angriper ryggraden, dessutom är den progressiv. Förutom smärta ingår även bl.a. trötthet, att leder och muskelfästen förvandlas till ben och stelhet på en lång lista av symtom. Ursprunget till sjukdomen är oklart och det är till största del män som drabbas. Dock är många eniga om att ärftliga anlag och miljöfaktorer påverkar risken för att drabbas av sjukdomen.

Utan hänsyn till ett eventuellt mörkertal så lever idag ca 40 000 med Bechterews i Sverige vilket i sammanhanget är en ganska liten del av befolkningen och kan såklart vara en anledning till att större resurser inte tillägnats till forskning inom området. Behandling sker oftast med smärtlindrande och antiinflammatoriska läkemedel som ofta har rätt så kraftiga biverkningar, även sjukgymnastik och träning brukar ingå i behandlingsplanen.

Min resa sedan diagnosen 2005

Innan jag slutligen fick diagnosen Bechterews så hade jag besökt en handfull läkare, specialister och sjukgymnaster. Det var inte förrän jag träffade en reumatolog i Malmö, numera pensionerad, som var väl införstådd med sjukdomen som diagnosen manifesterades i en journal . Resan som, minst sagt, var svängig innehöll allt från utskrivna mediciner med otrevliga biverkningar till slutsatsen att det fanns inga fler utvägar och givetvis allt däremellan, inklusive känslor av förtvivlan, ovisshet, nedstämdhet och rädsla. Det fanns inte många alternativ att tillgå förutom att hitta en egen väg ut ur eländet. Med tanke på att jag inte ville ta starka läkemedel och acceptera dess biverkningar samtidigt som jag definitivt inte var redo att leva ett liv så decimerat med för evigt dunkla dagar som konsekvens, så påbörjades min resa mot en symtomfri vardag.

Förändrad livsstil ledde till förändrad vardag

Med tanke på att sjukdomen inte är särskilt bra kartlagd så finns det begränsat med information att ta del av. Vilket innebär att en del egna experiment var tvungna att genomgås för att se vad som fungerar och oftast bör experimentet vara ihållande för att märka effekten. Efter flera år av strävan efter rätt livsstil så hittade jag min stig och genom att blotta min resa hoppas jag kunna underlätta för många andra som lider av inflammatoriska sjukdomar. Om inte som direkt hjälp så åtminstone som inspiration.

Följ gärna min fortsatta resa genom att följa bloggen och lämna gärna en like på min Facebooksida ❤️

Boka tid på min praktik i Höllviken om du är intresserad av en stärkande, helande och individanpassad behandling – Zenviken!