Jag vill inte ha i mig gifter och fluorider tillhör den kategorin!

 

Detta inlägg syftar inte till att förklara vad fluor och fluorider är men det huvudsakliga som kan vara värt att lyfta fram är att i diverse former är det rent gift, det är skadligt för oss och överdosering kan leda till döden. Även om jag får i mig fluor i lägre doser så anser jag att det är ovänligt för både min kropp och min själ. Även om det är lägre halter jag får i mig som är godkända av respektive institution så skulle jag tycka att det är problematiskt eftersom många bäckar små… Fluor är dessutom inte det enda giftet vi får i oss på daglig basis. Syftet med detta inlägg är att lyfta fram det experiment jag utsatt mig själv för de senaste 14 månaderna.

Bakgrund till fluorexperimentet

Jag lärde mig tidigt att fluor bör undvikas och under flera år har jag successivt fasat ut vanlig tandkräm. Fram till slutet av 2014 var jag på nivån att jag använde tandkräm med fluor till ca. 50% av tandborstningstillfällena. Jag träffade min tandläkare och mina tänder var, som vid tidigare tandläkarbesök, felfria. Där och då sa jag till min tandläkare att jag skulle eliminera fluor ur min vardag, varpå jag fick svaret att jag kommer få hål i tänderna inom bara några månader. Jag ville uppenbarligen veta om detta verkligen skulle inträffa.

Metodik

Jag slutade inte borsta tänderna, jag slutade inte med tandtråd men jag slutade helt med ”vanlig” tandkräm som innehåller fluor/fluorider. Istället använde jag diverse fluorfria ekologiska tandkrämer och/eller bikarbonat med antingen vatten eller kokosolja (är du intresserad av vilka tandkrämer och mängder jag använde så är du välkommen att skriva i kommentarsfältet, maila mig eller skicka meddelande på min Facebooksida).

Utfall

I torsdags för 12 dagar sedan, 14 månader efter att jag gått över till helt fluor- och fluoridfri tandborstning var det dags att gå till tandläkaren igen. Jag bör vara ärlig och säga att jag kände att mina tänder och munhälsa var på topp men samtidigt kände jag en ovisshet. Jag bad tandläkaren att ta bilder på samtliga tänder (som vanligt) och att undersöka mig grundligare än någonsin, vilket han gjorde efter att ha gett mig några fundersamma blickar. Det efterlängtade svaret var: ”Dina tänder kan inte bli bättre!” och trots att jag kände att min munhälsa var bra så blev jag lättad, enormt lättad. Jag hade alltså en perfekt munhälsa, jag slapp fluor och fluorider, win-win!

Avslutningsvis

Att sluta med fluor / fluorider var egentligen inte grundat i att klä av tandläkaryrket utan målet var att få bekräftelse på det jag misstänkt och trott länge, att fluor är inget min munhälsa är beroende av. Eftersom jag inte alls konsumerar socker (förutom det som finns naturligt i den mat jag äter) så kan jag inte yttra mig om experimentets utfall om jag hade varit sockerberoende, som större delen av samhället är. Faktum är att utan socker och fluor i mitt liv mår jag bättre än någonsin och hoppas att detta kan inspirera någon till förändrad livsstil och därmed till en högre nivå av välmående.
Dela gärna detta inlägg med dina vänner <3
Dela detta med dina vänner