Vi borde lyfta fram sanningen om socker

Det är oroväckande svårt att hitta gemensamma och framförallt överenskommande siffror vad gäller sockerkonsumtion i Sverige. Det kan tolkas aningen konspiratoriskt men när man hittar att beställarna bakom en del vetenskapliga rapporter, som involverar socker, är personer med direkt eller indirekt koppling till industrin så bör det konspiratoriska kortet vara värdelöst.

Ett urval av siffror som går att hitta:

ICA publicerade en siffra på att vi konsumerar 37 kilo socker per person och år.

DN publicerade en siffra på att vi konsumerar 50 kilo socker per person och år, varav lösgodis står för en fjärdedel. Dessutom framgår det att vi äter mest godis i världen!

Ljuset i tunneln är att Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att svenska befolkningen bör som minst halvera sitt sockerintag. Med tanke på att rapporter visar att sockerkonsumtionen i Sverige inte ökar och inte är för högt så är det minst sagt udda att WHO rekommenderar ett halverat intag, tycker du inte?

Om man nu inte kan dra några slutsatser, förutom de uppenbara som t.ex. att siffrorna kan vara manipulerade i en del rapporter och att det är uppenbart att sockerkonsumtionen är stigande och alldeles för hög, så kan man åtminstone gå till sig själv och sin omgivning. För 20 år sedan var lördagsgodis något man spenderade 5-20 kr på och det fick plats i en sådan här påse. Kom då ihåg att lösgodis idag står för 25% av allt sockerintag i Sverige.

godispåse

Idag är incitamenten för lördagsgodis något annorlunda. Hos en av de största aktörerna på marknaden uppmanas du att köpa mer än ett kilo godis för att få ett lägre hektopris på hela inköpet, påsarna rymmer 20-30 gånger mer än de gjorde för 20 år sedan, sortimentet är större än någonsin osv. Det är inte en slump att just det erbjudandet finns om att köpa ett kilo godis för att få rabatt och det är lika lite slump att påsarna är större – vi konsumerar mer godis än någonsin och samma sak gäller socker i det stora hela, det är min rationella slutsats åtminstone.

Två primära anledningar att inte äta socker

Socker är en inflammationshöjare

Socker är en inflammationshöjare. Vår kropps insulinsystem är skapat för att hantera en naturlig förtäring av socker som återfinns i exempelvis frukt. När sockerkonsumtionen ökar och är kontinuerligt hög så tvingas bukspottkörteln att frigöra mer insulin än vad den är skapad att göra och inflammation är ett faktum vilket även manifesteras i ökad fettlagring, dvs. övervikt.

Cancer älskar socker

Ledande områdesexperter har (för längesedan) kommit fram till att kopplingen mellan socker och cancer är odiskutabel, det finns en direkt koppling. Cancerceller behöver mer socker än vanliga celler och genom att strypa tillgången till bl.a. socker så bidrar du till en minskad risk för cancer. Sker förbränningen av sockret dessutom anaerobt (utan syre) så är det än värre. Hur man kan påverka syresättningen är ett annat ämne, som jag dock kommer adressera framöver.

Avslutande tankar kring socker

Socker är ett stort ämne, det är en stor industri och det är enligt många vår generations tobak- och alkoholproblem. Jag delar den meningen i mångt och mycket men framförallt ser jag det som en av de största bidragande faktorerna till försämrad folkhälsa. Socker är dessutom beroendeframkallande. Oavsett vad ”oberoende” vetenskapliga rapporter säger angående sockerberoende så vet jag (och många andra) hur det känns att sluta med socker och jag vet dessutom att skillnaden mellan sockerlivet och livet utan socker är som natt och dag – det är värt att prova om du inte gjort det redan. Som en av de främsta onkologerna i världen en ljummen dag i Bad Aibling sa till mig 2004; ”sluta med socker och ditt liv kommer förändras till det bättre”. Med de avslutande orden ber jag dig dela detta inlägg med dina vänner så att kunskapen om socker sprids, för visst är det så att oberoende områdesexperter är mer objektiva i jämförelse med subjektiva industriföreträdare?

Dela detta med dina vänner