Ekologiskt är dyrt, eller?

Eftersom jag känner enorm passion för hälsosamma livsstilar så brukar kost dyka upp som ett samtalsämne och när ekologiska råvaror börjar diskuteras kommer oftast prisfrågan fram. Jag brukar få höra att ”ekologiska alternativ är mycket dyrare än vanliga råvaror” och att ”alla har ätit vanliga råvaror hur länge som helst”. Tanken bakom argumenten kan jag förstå, jag menar ekologiska råvaror är, generellt sett, högre prissatta per kilo och ”vanliga råvaror” omsätter mer i försäljningsvolym än ekologiska. Dock ska vi inte blunda för vad som gömmer sig bakom fasaden som heter ”vanliga råvaror”.

Vad ligger bakom icke ekologiska råvaror?

  1. Pesticider, alltså kemiska bekämpningsmedel som primärt används för att bekämpa s.k. skadedjur i den externa miljön d.v.s. ovanför jordytan men likväl i den interna (under jorden). Givetvis för att få en större skörd men även för att tvinga fram fler skördesäsonger per år än vad naturen själv tillåter.
  2. Ca. 9200 ton bekämpningsmedel såldes i Sverige under 2013 varav ca 1600 ton användes i jordbruket. Inom EU-området sprids ca. 220 000 ton (!) bekämpningsmedel per år i jordbruket.
  3. Näringsinnehållet mätt i biophoton (bio = liv, photon = ljus) i en vanlig råvara kan vara så mycket som fem gånger lägre om man jämför med en ekologisk råvara. Vilket egentligen är rätt så logiskt med tanke på att den vanliga råvaran får motsvarigheten till tillväxthormon och och ett frikort mot naturens egen gång.

Listan kan göras längre men borde vi inte redan där vara övertygade? Sedan när blev icke ekologiska råvaror ”vanliga råvaror” och normen för våra inköp? I en värld där ekonomiska incitament väger tyngre än folkhälsan är det inte så konstigt att prispressade och förgiftade råvaror står för större delen av försäljningen. Men låt oss räkna ut om det verkligen är dyrare med ekologiska alternativ.

Kilopriset på ekologiska råvaror

Låt oss ta ett kilo äpplen som exempel. Ett kilo ”vanliga” äpplen kan exempelvis kosta 20 kr medan den ekologiska motsvarigheten kostar 30 kr. Givetvis är eko-alternativet 50% dyrare sett till kilopris. Tar vi hänsyn till att det ekologiska äpplet är upp till fem gånger mer näringsrikt samtidigt som varken vi eller naturen får massa pesticider i oss så är priset helt plötsligt lågt i jämförelse. Endast baserat på hur näringsrikedomen borde ekologiska äpplen kosta ca 100 kr per kilo men det hade ju ingen köpt, eller? Min slutsats är att eko-alternativ är både billigare och hälsosammare, kan tyckas naivt eller att jag värdesätter andra faktorer än pris/kg.

Som jag ser det har jag två val. Antingen ger mig maten liv eller så ger den mig gifter och ju närmre maten är naturen desto renare och livfullare är den. Ju längre maten är från naturen, dvs. ju mer människan har varit involverad i processen desto mindre livfull och ren är den.

I ärlighetens namn hade jag betalt mer än 50% mer för ekologiska varor för att slippa få i mig massa bekämpningsmedel och näringsfattiga råvaror som i en förlängning utsätter min kropp för diaboliska risker vad gäller hälsa och välmående. Dessutom betalar jag hellre mer för ekologiskt idag än att sikta in mig på ett frikort på apoteket om 5, 10 eller 20 år! Jag väljer att inte stötta den industrialiserade pesticidapparaten genom att välja ekologiska alternativ. Detta samtidigt som jag vill låta växterna utsättas för den mängd sol de behöver utan att proppas med kemiska bekämpningsmedel så att både vi och natur kan må bra. Avslutningsvis, ekologiska råvaror bör inte märkas som ekologiska, det är ekologiska varor som är och borde vara ”vanliga råvaror”, däremot bör råvaror fulla av pesticider märkas med en tydlig innehållsförteckning med gifter de innehåller!

Vad är din åsikt?

 

Dela detta med dina vänner