Drycken som hjälper dig bli av med förkylningen

I tider som dessa när vädret och temperaturen skiftar från dag till dag känner vi oss ofta hängiga och blir lätt förkylda. Känner du att traditionella metoder i form av läkemedel inte hjälper, att frustrationen bara växer och du behöver ett annat alternativ? Då kan det vara dags att prova något som mina farfäder gjort i generationer; en uppfriskande ingefäradryck med tillbehör. Dock stannar inte fördelarna med ingefära vid att den kan hjälpa mot förkylningar.

5 fördelar med ekologisk ingefära

  1. Den är antiinflammatorisk
  2. Har positiv inverkan på blodtryck och blodcirkulation
  3. Smärtlindrande (t.ex. vid menstruationssmärtor, träningsvärk och huvudvärk)
  4. Motverkar förstoppning och gasbildning (kan även hjälpa vid illamående)
  5. Har en positiv inverkan på matsmältningen (kan även hjälpa till vid viktminskning)

Ingredienser (ekologiska) för två stora koppar:

  • Färsk ingefära (minst en bit lika stor som din tumme)
  • 1 msk agavesirap (alternativt honung)
  • 1 citron
  • 1 liter vatten som du kokat upp och låtit svalna till ca 80 grader
  • Krydda gärna till det med ½-1 tsk kanel för att variera smakupplevelsen och/eller för att få ytterligare en ingrediens med liknande egenskaper som ingefäran

Gör så här:

Koka upp vattnet och låt det svalna till ca. 80 grader och medan vattnet svalnar så pressar du saften ur citronen och fördelar den i kopparna. Tillsätt agavesirapen eller honungen och blanda om. Hacka ingefäran i små tärningar (ca. 0.5 cm) eller skär den i tunna skivor och sätt den i kopparna och blanda. Till slut tillsätter du vattnet och låter det dra ett par minuter innan du blandar en sista gång före förtäringen. Väljer du att tillsätta kanel så gör du det i sista skedet. Nu är drycken redo att avnjutas.

OBS! Ingefäran kan även rivas men ur perspektivet näringsinnehåll föredrar jag att tärna den och därefter tugga den i samband med att jag förtär drycken. Jag föredrar att göra denna drycken på kvällen och oftast gör jag tillräckligt mycket ingefäradryck så att jag kan få i mig 2-3 stora koppar under loppet av en timme. Det brukar räcka för att få önskad effekt. Under tiden jag dricker ser jag till att mina fötter är varma och området vid naveln och strax undertill håller sig varmt med hjälp av en filt eller liknande. Dessutom fungerar drycken även utmärkt i förebyggande syfte och är otroligt uppfriskande.

Dela gärna med dig av receptet till dina vänner på Facebook.

Dela detta med dina vänner