Smaskiga (eko) RAW-bollar gjorda på endast två ingredienser!

Det är fredag och du kanske är sugen på något sött efter middagen när det är dags att koppla av efter en lång arbetsvecka men du vill helst undvika tillsatt socker, vad gör du då? Ett alternativ kan vara att skrapa ihop två ingredienser och göra smaskiga men otroligt nyttiga RAW-bollar på mindre än 5 minuter! Ja, du läste rätt, på mindre än 5 minuter! Det enda du behöver är ekologiska dadlar (helst medjool och raw) och ekologiskt kakaopulver (raw), alternativt raw carobpulver. Medjooldadlar är fulla av nyttigheter som exempelvis kalcium, järn, fosfor, A-vitamin, D-vitamin, B1, B2, essentiella aminosyror och fiber. Kakaopulver har även det flertalet fördelar inte minst att det är vitaminrikt och påverkar vårt humör positivt. OBS! Om du använder andra dadlar än medjool rekommenderar jag att blötlägga dessa innan tillagning, helst i ljummet/varmt vatten i ca. en timme för att få de saftigare. Se till att hälla bort allt vatten och att dadlarna är torra innan tillagning.

Ingredienser för ca. 18-20 RAW chokladtryfellbollar:

  • Ca. 15 medjooldadlar
  • 2-3 msk kakaopulver

Gör så här:

  1. Häll medjooldadlarna och kakaopulvret/carobpulvret i en höghastighetsblender eller i en matberedare och låt ingredienserna bli en röra. Använd en spatel för att skrapa ner det som blendern inte når så att allt kommer med i smeten.
  2. Häll lite kakaopulver eller carobpulver i en skål för att slippa stöka ner hela arbetsytan när bollarna väl ska rullas.
  3. Skrapa ut lite av smeten i taget med hjälp av en sked eller med spateln och börja forma bollar. Smeten ska vara klibbig och du kan då fukta fingertopparna i lite vatten eller kokosolja för att lättare kunna forma bollarna. Därefter rullar du bollarna i pulvret som du förberett i en skål.
  4. Innan du kan avnjuta dessa fantastiska RAW-bollar så bör du sätta de i kylen i ca. 45-60 minuter så att de får en fastare konsistens.
  5. Nu är det bara att njuta av kvällen med raw chokladtryffel!

Tips:

Skulle smeten bli för fast vid tillagning kan du alltid addera kokosolja och skulle den bli för rinnig så kan du alltid addera raw nötter, exempelvis cashew. Jag har provat att göra dessa bollar med endast de två nämnda ingredienserna men jag har även provat att lägga till kokosolja (ca. 1 msk), cashewnötter (ca. 2-3 msk), lakritspulver (ca. 1 tsk) och en nypa salt för att få ut mer av kakaosmaken – båda tillvägagångssätten leder till ett fantastiskt resultat. Lakritspulver går givetvis att byta ut mot vaniljpulver i motsvarande mängd.

Gillar du receptet så får du gärna dela det med dina vänner på Facebook!

Dela detta med dina vänner