Bröd till frukost? Inte om kroppen får bestämma!

Sedan barnsben har vi lärt oss att äta frallor med ost till frukost, eller varför inte flingor för den delen. Till en början märker man inte konsekvenserna av att äta vetemjöl och mjölkprodukter till frukost utan det dröjer oftast år av konsumtion för att slutligen få ett kvitto på att vi inte tankat kroppen med rätt bränsle. Har man tur så får man inga konsekvenser men vill man förebygga potentiella hälsorisker kommer här ett alternativ.

Grön (ekologisk) supersmoothie recept och tillvägagångssätt

Ingredienserna i en grön supersmoothie tillåter kroppen att avsluta den naturliga reningsprocess som den påbörjat under morgontimmarna samtidigt som den är väldigt innehållsrik på näring. Utöver det så har ingredienserna neutrala eller basiska pH-värden, vilket är att föredra. Redan efter ett par veckor märkte jag påtaglig skillnad på bl.a. energinivå. Den är inte bara näringsrik och bra för oss utan den är även fantastiskt god.

Ingredienser för två gröna supersmoothies:Grön supersmoothie

  • 2 äpplen
  • 2 stjälkar bladselleri
  • ½-1 avokado
  • ½ näve bladspenat
  • ½ gurka
  • 1 msk linfröolja (kan bytas ut mot andra liknande oljor)
  • 4-5 isbitar vid behov

Gör så här: Sätt äpplena, bladsellerin och gurkan i en slow juicer (alternativt en juicecentrifug). När juicen är klar häller du i den i en mixer tillsammans med avokadon, bladspenaten (och isbitarna vilket kan vara trevligt om allt annat är rumstempererat). Låt mixern köra tills du får en jämn och fin grön färg utan några som helst klumpar. Därefter häller du i linfröoljan och låter mixern köra i 5-10 sekunder till.

Nu är din gröna supersmoothie klar att avnjutas. Tugga gärna i dig den istället för att svepa den i all hast så får du en härlig start på dagen. Smoothien ska helst ”ätas” upp inom 20 minuter så att den inte oxiderar.

3 anledningar att inte äta frallor med ost till frukost

  1. Vetemjöl har ett lågt pH-värde vilket innebär att det är surt, vilket i sin tur bidrar till att det försurar vår kropp. Sura kroppar är en utmärkt miljö för bl.a. cancerceller.
  2. Mjölkprodukter har även de ett lågt pH-värde.
  3. Frallor med ost hämmar den naturliga reningsprocess kroppen själv påbörjat under morgontimmarna och leder även till att vi känner oss ”tunga” efter frukosten.

Hur smakade din gröna supersmoothie? Dela gärna dina åsikter i kommentarsfältet. Dela gärna receptet med dina vänner.

Recept inspirerat av Vibeke Amundsens bok “Pigg och glad med raw food”

Dela detta med dina vänner